Tags

, , , , ,

cd De SeizoenenCD Pyotr Tchaikovsky. Pavel Karmanov. Nouvelle Philharmonie piano trio. Phonomatic Lab / Nouvelle Philharmonie. www.nouvellephilharmonie.com (gepubliceerd in MUZE. Pianowereld, 2017, nr. 4)

De pianocyclus De Seizoenen (1875-76) van Pjotr Tsjaikovski behoort tot de geluksvogels uit de klassieke pianoliteratuur, die niet weg te denken zijn uit het concertrepertoire. De andere kant van de medaille is dat deze veel gespeelde cyclus geen geheimen meer lijkt te hebben voor pianisten en geen verrassingen voor luisteraars. Elk detail van Tsjaikovski’s twaalf stukken is in talloze opnamen vastgelegd. Ook zijn er inmiddels vaste stereotypen over dynamiek, tempi, fraseringen en articulaties gevormd. Wij zijn zo gewend aan de intonaties en klankkleuren van deze pianominiaturen, dat we ons niet meer kunnen voorstellen hoe fris, polyfoon en gewoon anders ze in een bewerking voor een ander dan piano instrument kunnen klinken. De verbazing is dan ook groot bij de kennismaking met de transcriptie van Aleksandr Gedicke: er komen zowel nieuwe klankkleuren en nieuwe intonaties voorbij dat de cyclus als onbekende muziek klinkt.

De Moskouse organist, pianist en componist Aleksandr Gedicke (1877-1957) maakte meer dan 300 transcripties voor diverse ensembles en instrumenten, die hij zelf liever de arrangementen of bewerkingen noemde. Zijn pianotrio bewerking van De Seizoenen uit 1944 is technisch bijzonder aantrekkelijk voor musici. De verdeling van de oorspronkelijke pianopartij tussen de drie instrumenten verloopt naadloos en is aan de karakteristieke timbres van elk instrument gebonden. Instrumentale inzetten zijn meer dan logisch en de ontstane stemmingscontrasten zijn bijna voelbaar. Het pianotrio Nouvelle Philharmonie weet al die zangerige lijnen van Tsjaikovski en Gedicke mooi en zorgvuldig uitgewerkt weer te geven, met veel oog voor detail en een rijke toonvorming. De musici bezitten expressieve kracht van het samenspel, zijn goed op elkaar ingespeeld en reageren fraai en soepel op alle veranderingen in tempo en dynamische contrasten. Hun Seizoenen zijn lyrisch, warm en emotioneel geladen, met een eigen kleurpalet voor iedere maand, die zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Violist Artiom Shishkov, cellist Dima Tsypkin en pianist Sergey Smirnov kunnen goed naar elkaar luisteren en, wat heel belangrijk is, ze horen elkaar dan ook echt. Alle drie zijn ze ooit afgestudeerd aan de Muziekacademie van Wit Rusland, hebben elkaar opnieuw in Nederland ontmoet en vormen ze sinds vier jaar een trio. Onder de naam Nouvelle Philharmonie willen ze graag stereotypen rondom het klassieke repertoire doorbreken. Niet voor niets sluiten ze Tsjaikovski’s opname af met Pavel Karmanovs Birthday present for myself uit 1993, een dankbare minimal music compositie waar de klankvorming alle tijd en ruimte neemt. Met deze cd geeft het pianotrio een visitekaartje af van een muziekensemble met een rijk klankpalet, aandacht voor klankvorming en belangstelling voor het niet traditionele en nieuwe repertoire. ©Olga de Kort, 2017.

nouvellephilharmoniepianotrio