Tags

, ,

25 NOVEMBER 2017 – 14.15 uur – GROTE ZAAL

CONCERTGEBOUW AMSTERDAM

NTR ZaterdagMatinee

GROOT OMROEPKOOR o.l.v. SIGVARDS KLAVA

groot-omroepkoor-concertgebouw-hans-van-der-woerd-6

Programma: Alfred Momotenko. Na Strastnoj (in opdracht van NTR ZaterdagMatinee, wereldpremière); Sergej Rachmaninoff. Vespers, op. 37.

Persbericht: ‘Met zijn Vespers bracht Serge Rachmaninoff in 1915 de zangpraktijk van de Russisch-orthodoxe kerk naar het concertpodium. Hij maakte gebruik van de teksten en melodieën van de complete avondwake (vespers, metten en priem). Het imposante koorwerk was direct een groot succes. Rachmaninoffs Vespers groeide evenwel uit tot een iconisch werk dat als geen andere compositie ‘het einde van een tijdperk’ markeerde. De Russisch-Nederlandse componist Fred Momotenko kreeg de opdracht om vanuit zijn eigen visie op de Russisch-orthodoxe zangpraktijk een nieuw werk te schrijven dat als een ‘companion piece’ voor Rachmaninoffs Vespers kan dienen; daarmee verbindt het Groot Omroepkoor de periode vlak voor de Russische Revolutie precies honderd jaar later met het heden.’

⇒ Meer informatie: www.concertgebouw.nl; www.grootomroepkoor.nl; www.fredmomotenko.com.

⇒ Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.