Tags

, , , ,

HOLLAND FESTIVAL – AMSTERDAM

Wereldpremière OCTAVIA. TREPANATION – Boris Joechananov – Dmitri Koerljandski

octavia-220x175-2

15-16 juni 2017, 20.15 uur/ Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. ⇒ Concept, conceptuele uitwerking: Boris Joechananov, Sergej Adonjev; muziek: Dmitri Koerljandski; regie: Boris Joechananov; libretto: Boris Joechananov, Dmitri Koerljandski; coproductie: Stanislavsky Electrotheatre, Holland Festival.

Persbericht: ‘Octavia. Trepanation legt de bloederige werking van de revolutie bloot. Deze opera – die op het Holland Festival in wereldpremière gaat – is van componist Dmitri Koerljandski en regisseur Boris Joechananov, artistiek directeur van het Stanislavsky Electrotheatre uit Moskou. Ze noemen het zelf een ‘opera-operatie’, want op het podium staat onder andere een gigantische replica van Lenins hoofd, waarvan de schedel wordt gelicht. Koerljandski’s muziek bestaat uit opgerekte socialistische hymnen. Daarover­heen zingen de solisten teksten van de marxistische revolutionair Leon Trotski en delen uit Octavia, een toneelstuk, toegeschreven aan Seneca, over de Romeinse keizer Nero. Kan kunst tirannie verklaren? Wat zou je te zien krijgen als je Lenins schedel licht? Dat is het uitgangspunt van de Russische opera Octavia. Trepanation van componist Dmitri Koerljandski en regisseur Boris Joechananov. De opera beleeft in het Holland Festival zijn wereldpremière en draait om angst voor de macht en angst om de macht te verliezen.

Voor de muziek maakt Koerljandski gebruik van gevonden materialen. In dit geval een revolutionair lied dat iedereen in Rusland kent: Varsjavjanka, geschreven tussen 1879 en 1883 door een Poolse socialistische opstandeling tegen de (Tsaristische) Russen. Het was een van Lenins favoriete liederen. Koerljandski heeft de eerste maten opgerekt tot de lengte van de voorstelling en bewerkt tot een nieuwe compositie. Hij zegt hierover: ‘In feite heb ik een schedellichting uitgevoerd op dat lied. Als je nu luistert naar wat daarbinnen gebeurt, hoor je nieuwe klanken verschijnen. De akkoorden krijgen een nieuwe rijkdom. Over de grondlaag komen elektronische bewerkingen die daar live op worden toegepast. Een derde laag wordt gezongen door een koor dat tonen en micromelodieën uit de grondlaag oppikt, en daaruit nieuwe melodieën laat groeien.’

16 juni 2017, 17.00 uur / Spui 25-27, Amsterdam: Context – Octavia. Gasten: Sjeng Scheijen (lezing), Dmitri Koerljandski, Boris Joechananov, Lieke Marsman. Meer informatie: Spui25.

⇒ Meer informatie: www.hollandfestival.nl.