Tags

, , ,

VLUCHTELINGEN en DISSIDENTEN

NTR ZaterdagMatinee, 8 april 2017, 14.15/ Grote Zaal, Concertgebouw, Amsterdam.

Radio Filharmonisch Orkest, Alexander Vedernikov dirigent, Simone Lamsma viool, Julia Westendorp sopraan, Olivia Vermeulen mezzosopraan. ⇒ Programma: M. de Roo. And the centuries surround me with fire… (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten, wereldpremière), S.Prokofjev. Eerste vioolconcert, D. Sjostakovitsj. Vierde symfonie.

Persbericht: ‘Matijs de Roo schrijft een opdrachtcompositie voor violiste Simone Lamsma. Met partijen voor twee zangstemmen is het geen conventioneel vioolconcert. Het stuk is bovendien geïnspireerd op het boek Diary of a Teenage Girl in Iraq, dat is samengesteld uit blogs die een tienermeisje in Mosul schreef over het gewapende conflict in haar land. “Ik wil altijd wel iets zeggen met mijn composities,” zegt De Roo. “Mijn eerste concertwerk Lines Concerning the Unknown Soldier is gebaseerd op de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Het thema van het nieuwe werk is vrijheid van meningsuiting. Het meisje heeft haar blog in anonimiteit bijgehouden.” Daarmee sluit het stuk aan bij de muziek van Dmitri Sjostakovitsj, van wie Alexander Vedernikov de Vierde symfonie dirigeert, vindt De Roo: Sjostakovitsj voelde hoe hij onder het totalitaire Stalinregime monddood gemaakt werd. Uit angst hield hij deze symfonie lang verborgen. De Roo: “Ik gebruik citaten uit dat stuk, maar verberg ze in mijn muziek, precies zoals hij in die tijd ‘kritische noten’ in zijn werk verstopte. Tegenover de zangers fungeert Simone Lamsma als een spreker die de mond gesnoerd is.”

Voorprogramma: Van 13.40 tot 14.05 uur interviewt Frederike Berntsen componist Matijs de Roo in de Spiegelzaal. Dit voorprogramma is gratis toegankelijk op vertoon van uw concertkaart.

⇒ Meer informatie:  www.radio4.nl/ntrzaterdagmatinee;  www.concertgebouw.nl.