Tags

, ,

Emil Gilels, piano – The Complete Recordings on Deutsche Grammophon. 24 CD-box; Emil Gilels, piano – Jubileumuitgave. 50 cd-box (gepubliceerd in PianoBulletin, 2016, nr.3 december).

emil-gilels-erich-auerbach-hulton-archive-getty-images

In het Westen werd Emil Gilels (19 oktober 1916-14 oktober 1985) in 1938 op slag beroemd als 22-jarige winnaar van de Eugène Ysaÿewestrijd, de voorganger van het tegenwoordige Koningin Elisabethconcours. Vanaf dat moment was hij een van de weinigen pianisten die de Sovjet pianoschool in het buitenland mocht vertegenwoordigen. In 1945 speelde hij samen met Vladimir Sofronitski op de regeringsconferentie in Potsdam, kwam terug voor de radio-uitzending en werd sindsdien een van de meest gewaardeerde pianisten in Duitsland. De 24 cd-box met alle Deutsche Grammaphon opnamen uit de jaren 1970-1980 is uitgebracht ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de ‘Eminente Maestro’, zoals hij in Duitsland werd genoemd.
e-gilels-dgDe eerste negen cd’s presenteren de Pianosonates van Beethoven, de componist met wie Gilels de meeste verwantschap voelde (en op wie hij ook uiterlijk leek). Zijn gewichtig, maar immer sprankelend spel heeft ook op de opnamen hetzelfde elektriserend effect dat de luisteraars in de zaal op het puntje van hun stoel liet zitten. Elke sonate verdient een aparte beschrijving, maar de meest indrukwekkende is wellicht toch de Für das Hammerklavier, met zijn aangrijpende langzame deel. Dit werk speelde Gilels op zijn laatste concerten, met de allerlaatste uitvoering in Helsinki, een maand voor zijn overlijden.
Drie cd’s zijn gewijd aan Brahms, één aan Grieg en één aan zijn Chopin-opnames, die voor die tijd nogal ingetogen waren en daardoor ‘uit de toon’ vielen in de Sovjetunie. Twee cd’s zijn gevuld met sonates, variaties en pianoconcerten van Mozart. Deze laatsten werden gespeeld met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Karl Böhm. Volgens de dirigent was de uitvoering van het 27ste Pianoconcert met Gilels ‘onvergetelijk’.
De cd’s 18 tot en met 24 zijn samengesteld uit Russische archiefopnamen met Chopin, Liszt, Lully, Mendelssohn, Prokofjev, Schumann, Haydn, Fauré en Medtner, wiens pianomuziek Gilels als eerste Sovjet pianist in 1953 begon te spelen. De pianowerken zijn afgewisseld met pianotrio’s en -kwartetten van Schumann, Haydn, Brahms en Aljabjev. Ze worden vertolkt met Leonid Kogan, Mstislav Rostropovitsj en Rudolf Barsjaj. De afsluitende twee cd’s met de pianoconcerten van Beethoven, Prokofjev en Kabalevski zijn opnamen met Sovjet orkesten onder leiding van dirigenten Kurt Sanderling, Kirill Kondrasjin en Dmitri Kabalevski. De oude, remasterde Sovjet opnamen zijn kwalitatief zeer goed, met een zuivere klank en een onverstoorde balans in kamermuziek- en orkestwerken. Ze maken ook deel uit van de Russische cd-box die vlak voor het jubileum uitgebracht werd.gilels-melodiyaHet Russische platenlabel Melodiya had voor deze gelegenheid alles uit zijn archieven gehaald en kwam in september 2016 met een complete Gilels-anthologie op 50 cd’s. Hier vindt de luisteraar de opnamen van Emil Gilels uit 1935-1984, vanaf zijn allereerste studio-opname van Liszt/ Busoni’s Fantasie über Themen aus Mozarts Figaro und Don Giovanni S. 697. Met deze Fantasie heeft de 16-jarige pianist uit Odessa de eerste prijs op het Eerste All-Sovjetunie Pianoconcours gewonnen. De laatste live-opname van de Sonate nr. 29 Für das Hammerklavier van Beethoven werd gemaakt tijdens Gilels laatste Russische concerten. Deze twee optredens, van de 16-jarige beginnende pianist en de 68-jarige meester, omlijsten tientallen live- en studio-opnamen van Brahms, Chopin, Schumann, Mozart, Haydn, Prokofjev, Sjostakovitsj, Skrjabin, Glazoenov, Rachmaninov en Tsjakovski. Een indrukwekkende muzikale nalatenschap van ruim 49 jaar van Gilels pianospel, gevat op 50 cd’s van deze bijzondere pianistische anthologie. ©Olga de Kort, 2016.

gilels-melodiya