Russian Album. 19th and 20th century. Olga Malkina, piano. Channel Classics Records, 2013. OM 260811. ISBN 9-789082-280104
S.Rachmaninov. Prelude in b op.32 nr.10, Études-tableaux op.33 nrs.7, 8, 9; A.Skrjabin. Sonate fantasie (Sonate nr.2) op.19; S.Prokofjev. Sonate nr.3 op.28; R.Sjtsjedrin. Rondedans van de meisjes, Basso Ostinato.
De Russische pianiste Olga Malkina woont sinds 1995 in Nederland en heeft al twee succesvolle CD’s met transcripties voor orgel en piano duo op haar naam staan. In haar eerste pianosolo-album kiest zij voor een uitsluitend Russisch repertoire dat haar het meest aanspreekt en dat haar pianistische talent goed laat uitkomen. Het merendeel van de opgenomen werken zijn geen onbekende voor de luisteraars: de Prelude in b nr.10 op.32 (1910), de 7de, 8ste en 9de Etudes-Tableaux op.33 (1911) van Sergej Rachmaninov, de Sonate-Fantasie (Sonate nr.2) op.10 (1892-1897) van Aleksandr Skrjabin en de Derde sonate op.28 (1908) van Sergej Prokofjev. In elk compositie toont Malkina zich als een diep voelende en begripvolle vertolkster, met een fraaie, transparante en genuanceerde manier van spelen. Haar Rachmaninov is vloeiend, Skrjabin – evenwichtig en bij flarden prikkelend, Prokofjev – uitgebalanceerd energiek en onstuimig.
De verrassing van deze debuut-cd wordt door Malkina echter bewaard voor het einde: na deze overbekende en veel gespeelde werken speelt ze de in Nederland minder bekende Basso Ostinato en Rondedans van de meisjes van Rodion Sjtsjedrin (geb.1932). De pianomuziek van Sjtsjedrin, een leerling van Jakov Flier en één van de belangrijkste Russische Sovjet-klassieke componisten van de tweede helft van de 20e– begin 21e eeuw, is geen gemakkelijke opgave voor een pianist. De energieke Basso ostinato is geschreven voor het Tsjaikovski Pianoconcours van 1960. Het lukt Olga Malkina om deze virtuoze, aan boogie-woogie herinnerende compositie als een vrije, ter plekke bedachte jazz-improvisatie te laten klinken. De Rondedans van de meisjes komt uit het ballet Het gebochelde paardje dat Sjtsjedrin in 1955 op een sprookje van Pavel Jersjov schreef. Met gepaste zachtheid en gevoeligheid breit de pianiste een doorzichtig web van doorlopende, kruisende zangerige lijnen, aangevuld met Sjtsjedrins scherpe harmonieën en zijn eigenzinnig gebruik van folkloristische motieven à la Stravinsky’s Petroesjka.
De opnamen zijn in 2013 gemaakt in het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven. De klankbalans is goed, evenals goed is een verzorgd, met enkele foto’s geïllustreerd cd-boekje met informatie over componisten en de pianiste zelf. Een mooi gebaar, dat zeker vermeld moet worden, is een dankwoord van Olga Malkina aan onder anderen haar pianocoach Elly Salomé. ©Olga de Kort, 2014. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.2 september, p.91).