Tags

,

Grachtenfestival Amsterdam 2013 

Monique Krüs – ‘The Tsar, his wife, her lover en his head

img_peter_de_grote

22 augustus en 23 augustus, 20.00 uur, Hermitage, Amsterdam.

Compositie en muzikale leiding: Monique Krüs, Libretto: Sjoerd Kuyper, Regie: Jos Groenier. Tsaar Peter: Arash Roozbehi, Catherina, Peter’s vrouw: Carolina Luppers, Willem Mons, Catharina’s minnaar: Leon van Liere, Anna Mons, Peter’s minnares: Maartje Rammeloo, Lefort, Peter’s vriend: Tim Maas, Sophia, Peter’s stiefzus: Esther Kuiper. Hessel Bij de Leij (piano), Jan Buizer (viool), Danna Paternotte (viool), Christophe Weidmann (altviool), Teodora Nedyalkova (cello), Rolinka Niers (klarinet), Aukje Spijksma (hoorn). 

Monique Krüs►Persbericht: ‘2013 is het Nederland-Ruslandjaar en daarom staat een aantal concerten tijdens het Grachtenfestival in het teken hiervan. Ter gelegenheid van dit Nederland-Ruslandjaar is componiste Monique Krüs uitgenodigd een kameropera te schrijven op een libretto van Sjoerd Kuyper over het leven van Peter de Grote, de stichter van Sint-Petersburg, die in 1697 en 1698 enige tijd in Nederland doorbracht. In de voorstelling worden de zes zangers begeleid door een ensemble dat bestaat uit de bijzondere bezetting van piano, strijkkwartet, klarinet en hoorn, met dirigent. De voertaal is Engels, gelardeerd met Russisch en Nederlands. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een stervende tsaar Peter, die terugkijkt op zijn leven. De regie is in handen van Jos Groenier. 

Tsaar Peter de Grote voelt zijn einde naderen. Hij is moe, zijn vrienden zijn dood, en dan is er ook nog de kwestie met Willem Mons, die terecht staat wegens gesjoemel met geld van de overheid en van wie ook nog eens alom wordt beweerd dat hij met de tsarina slaapt. Genoeg reden voor Peter om het op een geweldig zuipen te zetten. In de nacht komen de geesten uit het verleden langs: zijn stiefzus Sophia, zijn beschermheer Matvejev, zijn boezemvriend Lefort en zijn minnares Anna. Zo ziet Peter zijn leven aan zich voorbij trekken. Als de ochtend gloort besluit hij de ter dood veroordeelde Mons te redden van het hakblok. Maar hij valt in slaap…

Deze voorstelling is een onderdeel van Reik me de hand!, een uniek project in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Kaarten: € 26,00. ► Meer informatie:  www.grachtenfestival.nl,  www.moniquekrus.nl.