Tags

, ,

Het leven en de liederen van Anna El Tour: een levensreis van St.Petersburg naar Amsterdam

Irina Zuboff, sopraan en Olga de Kort, piano

17 november 2013, 16.45 uur, Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam. ► Programma: o.a. liederen van S.Rachmaninov, R.Schumann, F.Schubert, G.Mahler.

Het leven en de liederen van de Russische zangeres Anna El Tour is een muzikale reconstructie van het levensverhaal van de Russische zangeres Anna El Tour (4 juni 1886- 30 mei 1954). Ze werd geboren in Odessa, studeerde in St.Petersburg en Leipzig, debuteerde in Engeland en St.Gallen en kwam in 1909 terug naar Rusland als een gevierde zangeres. Ze verliet haar geboorteland na de revolutie van 1917, kwam via Vladivostok, Sjanghai en Nederlands-Indië naar Europa, woonde in Berlijn en Parijs en bracht haar laatste levensjaren in Amsterdam door waar ze aan het conservatorium van Amsterdam zangles gaf. Dankzij haar bijna jaarlijkse concerten in Nederland en Nederlands-Indië was El Tour geen onbekende voor het Nederlandse publiek. Op 18 april 1935 kondigde ‘De Hollandsche Lelie’ (‘het gemoderniseerde weekblad voor de gedistingeerde vrouw’) de concerten van El Tour in Den Haag met de volgende woorden aan: ‘Voor de liefhebbers van ‘t Lied, van de meer innige kunst van ’t kamerconcert is mevrouw Anna El Tour geen onbekende. Haar jaarlijksch optreden in Nederland heeft haar ook hier een breede schare van bewonderaars bezorgd, en met reden. Anna El Tour’s voordracht is vóór alles gericht op de teedere ontroering van ’t lied en juist daardoor heeft zij ons reeds bij eerste kennismaking overwonnen als kunstenares van ’t hart’.

Het leven van Anna El Tour en haar connecties met Nederland zijn onderwerpen van het nieuwe boek van de pianiste, muziekjournaliste en musicologe Olga de Kort. Het concertprogramma is gebaseerd op recensies en brieven die dankzij de Nederlandse leerlingen van El Tour in het Nederlands Muziekinstituut bewaard zijn gebleven. De sopraan Irina Zuboff zingt liederen uit het omvangrijke repertoire van Anna El Tour, die in de jaren 30-40 van de vorige eeuw ook tijdens haar Nederlandse concerten klonken. ©Olga de Kort, 2013.

Meer informatie: www.geelvinck.nl, www.irina-zuboff-cc.com, www.olgadekort.com► zie ook op deze website: César Cui over Anna El Tour.