Tags

,

Peter de Grote Festival 2013

Monique Krüs – ‘The Tsar, his wife, her lover en his head

img_peter_de_grote

2 augustus (wereldpremière), 20.15 uur, 3 augustus, 15.00 uur, Groninger Museum, Groningen.  

Compositie en muzikale leidingMonique Krüs, Libretto: Sjoerd Kuyper, Regie: Jos Groenier. Tsaar Peter: Arash Roozbehi, Catherina, Peter’s vrouw: Carolina Luppers, Willem Mons, Catharina’s minnaar: Leon van Liere, Anna Mons, Peter’s minnares: Maartje Rammeloo, Lefort, Peter’s vriend: Tim Maas, Sophia, Peter’s stiefzus: Esther Kuiper. Hessel Bij de Leij (piano), Jan Buizer (viool), Danna Paternotte (viool), Christophe Weidmann (altviool), Teodora Nedyalkova (cello), Rolinka Niers (klarinet), Aukje Spijksma (hoorn). 

Monique KrüsPersbericht: ‘Dit jaar wordt de 400-jarige samenwerking tussen Nederland en Rusland gevierd. Ter gelegenheid daarvan heeft het Peter de Grote Festival componiste Monique Krüs uitgenodigd een kameropera te schrijven op een libretto van Sjoerd Kuyper over het leven van Peter de Grote, de naamgever van het Festival.

Tsaar Peter de Grote voelt zijn einde naderen. Hij is moe, zijn vrienden zijn dood, en dan is er ook nog de kwestie met Willem Mons, die terecht staat wegens gesjoemel met geld van de overheid en van wie ook nog eens alom wordt beweerd dat hij met de tsarina slaapt. Genoeg reden voor Peter om het op een geweldig zuipen te zetten. In de nacht komen de geesten uit het verleden langs: zijn stiefzus Sophia, zijn beschermheer Matvejev, zijn boezemvriend Lefort en zijn minnares Anna. Zo ziet Peter zijn leven aan zich voorbij trekken. Als de ochtend gloort besluit hij de ter dood veroordeelde Mons te redden van het hakblok. Maar hij valt in slaap…

Kaarten€ 23,00. Op vertoon van uw concertkaartje heeft u op de dag van de voorstelling gratis toegang tot de tentoonstellingen in het Groninger Museum. ►2 augustus, 18.00 uur: diner in Restaurant Mendini in het Groninger Museum. Arrangement (concertkaartje+ diner): € 53,00Meer informatie: www.peterdegrotefestival.nlwww.moniquekrus.nl.