Tags

, ,

Radio 4 – De Bedding

3 x SACRE 100

Persbericht: ‘Vernieuwend, verrassend, verontrustend. Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky was bij de première in 1913 zijn tijd ver vooruit. 100 jaar later belicht De Bedding het stuk van binnenuit.’

18 mei23.00-00.00: Aflevering 1: de aanloop ofwel ‘primitief met moderne gemakken’Samenstelling: Frank de Munnik, gepresenteerd door Cees van Ede.

stravinsky_igorDe voorbereiding op de wereldpremiere, 29 mei 1913, gezien vanuit o.a. Stravinsky en Monteux, afgewisseld met de verschillende pianoversies van de Sacre; messcherpe röntgenfoto’s van een werk dat Debussy omschreef als ‘primitief met moderne gemakken’. 

25 mei, 23.00-00.00: Aflevering 2Stravinsky blikt terug. Samenstelling: Bas Hagemeijer, gepresenteerd door Cees van Ede.

Sacre_pemière_nijinskyDe hemelbestormende muziek is bekend, maar welke rol speelde de aanstootgevende choreografie van Nijnsky in het schandaal? Of was het goedkope truc van de impresario Sergei Diaghilev, had hij de publieke opwinding misschien georkestreerd? Wat gebeurde er 100 jaar geleden – op 29 mei 1913 in het Théâtre des Champs Elysées – precies?

1 juni, 23.00-00.00: Aflevering 3Van binnenuit.

Le-Sacre-Du-PrintempsOmringd door repeterende musici van het Rotterdams Philharmonisch, zoekt programmamaker Hans Noortman naar de bouwstenen van Stravinsky’s meesterwerk. Met onder meer de solo-fagottist, die maanden toeleeft naar de beroemde openingssolo. Met de paukenisten, die extreem complexe ritmes en akkoorden spelen. En natuurlijk chefdirigent Yannick Nézet-Séguin over de nog onopgeloste geheimen in de partituur‘.