Tags

,

Museum Catharijneconvent Utrecht

‘Goddelijke inspiratie. Russische ikonen ontmoeten westerse kunst’ (10 april – 4 augustus 2013) 

Catharijneconvent-Ikonen

Persbericht: ‘Het Andrej Rublev Museum in Moskou herbergt een prachtige verzameling ikonen uit de vijftiende eeuw tot circa 1900, die behoort tot de belangrijkste van Rusland. De collectie wordt zelden uitgeleend en het aanbod om een dertigtal indrukwekkende exemplaren in tijdelijke bruikleen te krijgen, heeft Museum Catharijneconvent in Utrecht dan ook met beide handen aangegrepen. Door deze ikonen te combineren met stukken uit de eigen verzameling westerse religieuze kunst van de vroege Middeleeuwen tot heden, is een bijzondere tentoonstelling tot stand gekomen. Met deze tentoonstelling sluit het museum aan bij het Nederland-Ruslandjaar 2013. ‘Goddelijke inspiratie’ wordt omlijst door een uitgebreid programma met activiteiten en lezingen’. 

Catharijneconvent-workshopWorkshop ‘Ikonen en muziek‘ o.l.v. S.van Wielink, de ervaren dirigent en zangpedagoog: zaterdag 6 juli, 14.00-16.00 uur. Prijs: € 5,00 excl. museumentree (entreebewijs verplicht). In deze workshop bekijkt u ikonen aan de hand van muziek. Een aantal ikonen staat centraal met muziek die hoort bij het betreffende feest of de afgebeelde heilige. U bekijkt de ikoon, luistert naar muziekfragmenten en gaat met elkaar in gesprek over de betekenis van de muziek, onder begeleiding van de ervaren dirigent en zangpedagoog Svetlana van Wielink‘.

Catharijneconvent-kerkennachtKerkennacht: vrijdag 21 juni, 18.00-22.00 uur; gratis toegang tot het museum en de kathedraal (reserveren niet nodig). Tijdens de kerkennacht is het museum gehuld in Russische sferen. In de  Catharina kathedraal kunt u genieten van de prachtige klanken van het Utrecht Byzantijns Koor en het Hoorns Byzantijns Koor onder begeleiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea. Tevens zal het Kathedrale Koor Utrecht een bijdrage leveren‘.

Catharijn Classique 2013‘Professionele topmuzikanten raken je met zomerse klanken in weer een nieuwe muziekserie. Dit keer met een Russisch muzikaal accent’. Aanvang 14.30, in de tuin of het auditorium. Toegang gratis (reserveren niet nodig). Programma: zondag 7 juli: Oleg Fateev, bayan; zondag 14 juli: Klein Byzantijns Koor Utrecht o.l.v. Ilia Belianko; zondag 21 juli: Elliot Simpson, gitaar en Gemma Tripiana Muñoz, fluit; zondag 28 juli: Merel Naomi, harp; zondag 4 augustus: Utrechts Byzantijns Koor.

Meer informatie: www.catharijneconvent.nl.