Tags

, , , , ,

Olga de Kort, orgel: ‘Russische orgelmuziek’ 

6 juli 2013, 14.00 uur, Kerkzaal van de Hermitage Amsterdam. Programma: o.a. Dmitri Bortnjanski, Michail Glinka, Vladimir Odojevski. Gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs.

Olga de Kort, orgel

Toelichting: ‘De Russische orgelmuziek uit de 18-e en 19e eeuw, bestaat ze wel? Het concert van de pianiste, organiste en musicologe Olga de Kort laat u kennis maken met de orgelwerken van Michail Glinka en Vladimir Odojevski, die niet alleen voor orgel schreven maar zelf ook verdienstelijke en toegewijde organisten waren. De liefde voor het orgel bracht Odojevski zelfs tot het bouwen van zijn eigen Bach-huisorgel dat hij liefkozend ‘Sebastianon’ noemde. Hij was niet de enige die niet genoeg van orgelklanken kon krijgen. Ook Peter de Grote wilde ooit zijn eigen orgel bezitten, en geen portatief of een klein kerkorgeltje, maar een instrument met ca. 114 registers dat geen gelijke zou kennen. De plannen gingen niet door, maar het was slechts het begin van de belangstelling voor orgels en orgelmuziek in Rusland’©OdeKort, 2013.

►Meer informatie:  www.hermitage.nl; www.olgadekort.com. ►zie ook op deze website: Opmaat17.03.2012, Amsterdam: Russische orgelmuziek, eerste concert;  28.04.2012, Amsterdam: Russische orgelmuziek, tweede concert; Derde orgelconcert – 16.06.2012; 25.11.2012: Russisch-Orthodoxe muziek-oude en nieuwe gezangen.