Tags

,

Cultura24: 11-15 maart 2013: Themaweek Rusland

RuslandHEAD-Cultura24

Persbericht: ‘Dit jaar is het Nederland-Ruslandjaar, waarin de rijke historie en eeuwenoude betrekkingen tussen de twee landen wordt gevierd. Op 9 maart opent de Hermitage in Amsterdam een grote tentoonstelling over Peter de Grote (1672–1725). Aansluitend aan deze opening staat Cultura24 in het teken van kunst en cultuur uit Rusland‘.

►9 maart, 22:00 uur: Free FloatingHet leven van Lyonya stort in wanneer de fabriek waar hij werkt wordt gesloten. Een realistisch en zachtaardig commentaar op het alledaagse absurdisme van het Russische provincieleven – dat ook doorklinkt in het taalgebruik. Regie: Boris Khlebnikov (2006).

11 maart, 22:00 uur: Rock in Rusland, deel 1; 12 maart, 22:50 uur: Rock in Rusland, deel 2. Tweedelige documentaire van Constant Meijers over de ontwikkelingen in de rockmuziek in de Sovjet-Unie. Van Stalins dood tot en met het bewind van Michael Gorbatsjov. Niet meer te zien geweest sinds Veronica het tweeluik uitzond in 1988.  

23:40 uur: ‘De Vuurvogel‘ van Ivor Stravinsky. Voor componist Stravinsky betekende De Vuurvogel – waarbij hij twee sprookjes aan elkaar verbond – zijn grote, internationale doorbraak. Uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Marin Alsop.

13 maart, 20:50 uur: Ilja Repin, schilder van de Russische ziel. Een aflevering van AVRO’s Close Up over het werk van de Russische kunstschilder Ilja Repin (1844 – 1930), een belangrijke vertegenwoordiger van de sociaal realistische kunstenaarsgroep Peredvizjniki. 

21:40: ‘Een Rus in de polder‘: Rudolf Nurejev. In 1961 vroeg Noerejev asiel aan in het Westen. Hij danste van 1968 tot eind jaren zeventig in Nederland bij Het Nationale Ballet. ‘Een Rus in de Polder’ van Jellie Dekker zit boordevol anekdotes over en herinneringen aan Noerejev, verteld door collega dansers en choreografen. Er wordt o.a. gesproken over Noerejev als klassieke danser in moderne choreografieën, zijn diva-gedrag, zijn homoseksualiteit en over zijn familie die hij in Rusland achterliet.

Meer informatie: www.cultura.nl.