Tags

, ,

21 oktober 2012, Pathé, Tilburg: P.Tsjaikovski. Het Zwanenmeer. Choreografie: Marius Petipa, Lev Ivanov, Joeri Grigorovitsj; dirigent: Pavel Sorokin; solisten: Maria Aleksandrova, Ruslan Skvortsov, Nikolaj Tsiskaridze. Het Bolsjoj Theater, Moskou.

Nooit gedacht dat ik na zo veel Zwanenmeren in theaters en op televisie nog zo blij zou zijn van Het Zwanenmeer in de bioscoop. En jawel, daar zit ik in Pathé van Tilburg, blij en vol verwachting als een kind dat voor het eerst naar een echte balletvoorstelling kijkt. Het is dan ook geen gewoon bioscoopbezoek en geen gewone film, maar een uitzending vanuit het Bolsjoj Theater.

Het feest begint al wanneer de lichten in de zaal uitgaan, en de camera’s ons meenemen naar de garderobes en foyers van het Bolsjoj. Terwijl het publiek in Moskou op het begin van de voorstelling wacht, krijgt het publiek in de bioscopen (alleen in Nederland al in tien steden) er nog iets extra bij: beelden van Moskou, backstage beelden van dansers en de toelichting over het ballet.

De kwaliteit van beeld en geluid is uitstekend, je hoort het geruis van kleding, het tikken van balletschoenen, het gekraak van het podium, het gehoest en applaus van het publiek. Het gevoel om in het Bolsjoj te zijn is zo reëel dat bij het horen van het eerste applaus iedereen in de bioscoopzaal spontaan begint mee te klappen. Bij de extra’s die je als bioscoopbezoeker mee krijgt, horen ook close-up beelden en de mogelijkheid om alles vanuit diverse cameraposities te bekijken. En dan zie je pas de geometrische precisie van de steeds veranderende opstellingen van zwanen, de vele kleine details in choreografie die op afstand nooit eerder zijn opgevallen, en de technische perfectie van de dansers die altijd zo vanzelfsprekend lijkt. Een nieuwe Zwanenmeer-ervaring, in High Definition. Nooit eerder meegemaakt maar vanaf vandaag zeker een fan. 16 december ga ik weer naar het Bolsjoj Theater alias Pathé in Tilburg: De Notenkraker van Tsjaikovski moet minstens zo mooi zijn! ©OlgadeKort/RMiN, 2012.

Zie ook op deze website: 28 september 2012. Pathe Ballet – Het Zwanenmeer.

Advertenties