Tags

,

16 juni 2012, 13:00 / Russisch-Orthodoxe kerk Heilige Nikolaas van Myra in Amsterdam (Lijnbaansgracht 47-48).

Russische orgelmuziek uit de 19e-20e eeuw door Olga de Kort-Koulikova (orgel).  Programma: B.Galuppi. Andante, D.Bortnjanski. Sonate in C-dur; M.Glinka. Fuga in E,  Fuga in a, Fuga in D, V.Odojevski. Preludium, Prière sans paroles; E.Gunst. Canon, R.Glière. Fuga, M.Tariverdiev. Prelude uit ‘Ten Chorale preludes. Imitating old masters’ op.103, O.Rostovskaya. 3 koralen uit ’12 onbestaande koralen’, Meditation.

Ik heb het tijdens de inleiding niet gezegd, maar vanmiddag speel ik mijn favoriete  Russische orgelwerken. En ik heb goede reden te denken dat deze composities niet alleen bij mij in de smaak vallen. Uit de reacties na afloop van de eerste twee concerten weet ik dat de vaste bezoekers hun voorkeur al bepaald hebben. De romantische fuga’s van Glinka zijn verreweg de publieksfavorieten. Ook Odojevski en Gunst zijn niet onopgemerkt gebleven. Meditatieve, melodieuze, weemoedige composities, ze zijn er in de Russische muziek van alle genres en stijlen in overvloed, en de orgelmuziek is hier geen uitzondering op. Een concert met Russische orgelmuziek is een verassing: je denkt steeds oude bekenden te horen terwijl je in werkelijkheid steeds nieuwe ontdekkingen doet. ©OlgadeKort/RMiN, 2012.

Meer informatie: Russisch-Orthodoxe kerk Heilige Nikolaas van MyraEerste orgelconcert – 17 maart 2012Tweede orgelconcert – 28 april 2012Opmaat.