Tags

,

28 april 2012, 13:00. Russisch-Orthodoxe kerk Heilige Nikolaas van Myra, Amsterdam (Lijnbaansgracht 47-48). Russische orgelmuziek uit de 19e-20e eeuw. Olga de Kort-Koulikova (orgel), mmv Kamerkoor Oktoich olv Aliona Ovsiannikova-Voogd.

ProgrammaP.Tsjaikovski. Ochtendgebed; V.OdojevskiGebed zonder woordenC.CuiPreludium in g klein, In de kapelA.Alexandrov. Aria; A.Kurbanov. Cantabile op.108a; G.Katuar (Catoire). Preludium in g klein op.25; M.Tariverdiev. Preludium 1, 2 uit Ten Chorale Preludes (Imitating Old Masters) op.103; P.TsjaikovskiIn de kerk; A.GretsjaninovAntifoon 1, 2, Gloria (Slava en Jedinorodnyj) uit Liturgia Domestica voor koor en orgel op.79 (1917). zie ookEerste orgelconcert – 17 maart 2012Opmaat.

Regen, regen, en regen… De affiches zijn natgeregend, en gezien het aantal druppelende paraplu’s en regenjassen van de concertbezoekers in de Amsterdamse Russisch-Orthodoxe kerk werkt het weer vanmiddag niet mee. Maar wie de weg naar het orgelconcert met Russische orgelmuziek weet te vinden, stapt vanuit de regen en het miezerige weer binnen in de warm verlichte ruimte van de kerk, die blijft verrassen door zijn kleuren, akoestiek en, voor de tweede keer dit jaar, door de orgelklanken. Deze keer levert ook het kamerkoor Oktoich een bijzondere bijdrage. Aan het eind van het orgelconcert zingt het koor twee Antifonen en een Gloria uit Liturgia Domestica (Demestvennaja) van Aleksandr Gretsjaninov, een unieke orthodoxe liturgie met orgelbegeleiding. Ik heb bijna alle registers nodig om de vreugdevolle koorzang met krachtige, jubelende akkoorden te ondersteunen. Het is een bijzondere ervaring om zelfs enkele delen uit de liturgie van ‘de integrale oecumenist’* Gretsjaninov te kunnen spelen; ik kijk naar de nieuwe uitvoering tijdens de 23e Bossche beiaardweek in juni uit.  ©OlgadeKort/RMiN, 2012.

Deze slideshow vereist JavaScript.

* citaat: Leonid Sabanjejev over Aleksandr Gretsjaninov.