Tags

1 mei 2012: Concertzender, 19.00-20.00. Zoektocht naar Zaremba, vergeten, verguisd, verdonkeremaand. Samenstelling en presentatie: Thijs Bonger.

Zie ook op deze site: Nikolaj Zaremba https://russischemuziekinnederland.wordpress.com/2012/02/02/nikolaj-zaremba/

Persbericht Concertzender: ‘Programmamaker/presentator Thijs Bonger doet verslag van de opmerkelijke aanloop naar een bijzonder Russisch concert in het Amsterdams Conservatorium. Daar klonk muziek die al anderhalve eeuw alleen maar dienst had gedaan als stofnest. Nicolai Zaremba was leraar van Tsjaikovski. Door zijn conservatieve smaak en Westers georiënteerde stijl van componeren heeft hij de woede gewekt van zijn nationalistische collega’s, waaronder Moesorgski. In de Sovjet-tijd werd hij doodgezwegen en verdonkeremaand. Dit concert werd door de Concertzender vastgelegd. Een wereldpremière dus’.

Extra informatie: Sandra van Beek‘Op 1 mei van 19.00 – 20.00 uur zendt de Concertzender het concert uit met pianomuziek en strijkkwartet van de in St. Petersburg herontdekte componist Nikolaj Ivanovitsj Zaremba (1821-1879). Het concert vond plaats op 25 januari 2012 in het Conservatorium van Amsterdam.  Nicolai Zaremba is vooral bekend als invloedrijk leraar van de beroemde leerlingen Tsjaikovski, Larosh en Safonov. Hij was medeoprichter van het Petersburgse conservatorium en de tweede directeur na Anton Rubinstein. In 1860 werd hij professor in muziektheorie en was de eerste leraar in harmonie en contrapunt in het Russisch. De recente ontdekking van Zaremba-composities en handgeschreven muziektheoretische leerboeken in de Universiteitsbibliotheek van Basel bewijst mede dat hij een belangrijke schakel was in de overdracht van Duitse klassieke muziek naar de bloeitijd van het Russische muziekleven. Ook zijn levenswerk, het oratorium Johannes der Taufer bevindt zich in Basel. Het ligt in de bedoeling dit oratorium (of een deel hiervan) uit te voeren tijdens het Nederland-Rusland jaar 2013. Wilt u meehelpen dit mogelijk te maken dan kunt u contact opnemen met  Sandra van Beek, sanol@dds.nl.

Dit eerste Zaremba-concert in Amsterdam werd mede mogelijk gemaakt dankzij het Wilhelmina E. Jansen Fonds, het Conservatorium Amsterdam, Johannes Leertouwer, Thijs Bonger, de Concertzender, Andrei Boretsky, Ivan Alexandrov en het Fenrych kwartet. 

Organisatie: Sandra van Beek Prds. Clara Clack-van Beek.  www.sandravanbeek.nl/zarembaen http://vimeo.com/25506692(film van Olivier Garcia)’.