Tags

Aleksandr Aleksandrov (13 april 1883 – 8 juli 1946)

Niets aan het begin van de muzikale loopbaan van Aleksandr Aleksandrov kon voorspellen dat hij het boegbeeld van de militaire en patriottische Sovjet muziek zou worden. Hij studeerde zang aan de school van de Hofkapel in St. Petersburg en vervolgde zijn zang- en compositie opleiding aan het conservatorium van Moskou. Na zijn studie werkte hij als regent (dirigent) van het koor van de Moskouse Christus-Verlosser kathedraal (1918-22), hoofd regent van de Russische orthodoxe kerk en tegelijkertijd als docent van koorzang aan het conservatorium in Moskou (vanaf 1918). Maar wie kent nog zijn poëem Christus is verrezen (1918) voor koor, orkest, orgel en solisten? een symfonisch poëem Dood en leven (1911) of Symfonie in fis klein (1912)? 

Aleksandrov werd wereldberoemd als componist van het Volkslied van de Sovjet Unie en vele militaire en patriottische liederen, maar bovendien als oprichter en dirigent van het Koor van het Rode Leger (1928), dat na de dood van Aleksandrov (in Berlijn, tijdens de Europese tournee) zijn naam kreeg. Heel makkelijk had hij het zeker niet: Stalin bemoeide zich persoonlijk met de keuze van het repertoire en bezocht graag de uitvoeringen. Het Aleksandrov koor reisde de hele wereld rond en voor vele muziekliefhebbers (ook in Nederland) werd decennia lang het synoniem van het Sovjet koormuziek. ©OlgadeKort/RMiN, 2012

Het Aleksandrov Ensemblehttp://www.ensemble-aleksandrova.ru/

► Poljoesjko-Polje (Veldje-Veld). Muziek: L.Knipper, tekst: V.Goesjev/ Het Rode Leger KoorA.Aleksandrov, dirigent. (opgenomen op 14 september 1937 in Parijs, door French Columbia Records)

 

► Heilige oorlogMuziek: A.Aleksandrov, tekst V. Lebedev-KoematsjHet Rode Leger KoorA.Aleksandrov, dirigent(opname 1941).

► Volkslied van de Sovjet Unie (Hymne van de Sovjet Unie)1944. Muziek: A.Aleksandrov, tekst: S.Michalkov en G.El-Registan.

 ► vanaf 2001: Volkslied van Rusland (Hymne van Rusland) / DVD “The Alexandrov Red Army Choir: Live in Paris”. Dirigent: V. Korobko.