Tags


10 maart 2012, St.Aegtenkapel, Amersfoort: USQ-Vriendenconcert en presentatie van de Glazoenov CD Box (5 cd’s). Programma: P.Tsjaikovski. Andante sostenuto – Allegro moderato uit Strijkkwartet op.30 nr.3 in Es; A. GlazoenovAlla Mazurka. Allegretto uit Strijkkwartet nr.3 in G, op.26 bis ‘Slavic’; La souffle de printemps. Andante affetuoso uit Strijkkwartet nr.7 op.107; P.Tsjaikovski. Finale – Allegro risoluto uit Strijkkwartet op.30 nr.3 in Es. Toegift: P.Tsjaikovski. Oud Frans liedje uit Kinderalbum (bew. voor strijkkwartet door R.Dubinsky).

Een mooie lentemiddag in Amersfoort, een sfeervolle St.Aegtenkapel en een goed gevulde zaal met enthousiaste Vrienden van het Utrecht String Quartet. De presentatie van de gedurende acht jaar opgenomen cd-box met alle werken voor strijkkwartet van Aleksandr Glazoenov (1865-1936) is op zich al een bijzondere aangelegenheid, maar de presentatie in combinatie met een Vriendenconcert maakt het tot een feestelijke gebeurtenis.

De delen uit de Derde (1886-88) en Zevende (1930) kwartetten van Glazoenov krijgen deze middag een toepasselijke omlijsting van de delen uit de twee strijkkwartetten van Tsjaikovski. De cellist Sebastian Koloski spreekt in zijn toelichting over een bewuste keuze, en refereert daarbij aan wederzijds respect van deze musici voor elkaar’s composities. Tijdens dit concert zorgt Tsjaikovski voor de energieke opening en feestelijke finale, en Glazoenov – voor een levendige en kleurrijke dansepisode en een elegische herinnering aan de lang vervlogen tijden. Met een als toegift gespeeld Oud Frans liedje uit het Kinderalbumvan Tsjaikovski brengt het USQ tevens één van de toekomstige projecten onder de aandacht.

Na de uitreiking van het eerste exemplaar aan de zakelijke directeur van het USQ Korneel Hogendoorn, is het de beurt aan het publiek om de Glazoenov-cd’s aan te schaffen. Gezien de drukte bij de cd-tafel maakt Aleksandr Glazoenov dankzij de USQ-opnamen de kans om in aanloop naar zijn jubileumjaar in 2015 een veel bekendere componist in Nederland te worden. ©OlgadeKort/RMiN, 2012.

Deze diashow vereist JavaScript.

Meer informatie: http://utrechtstringquartet.com/webshop/26-a-glazunov-complete-string-quartets-vol-5