Za 12 mei 2012, 20:00 / Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht

‘Utrecht String Quartet on Stage’: Music and Art Days: USQ and the white screen

Deel 1: film Rien que les heures, Alberto Cavalcanti/ Muziek van Yves de la Casinière. Uitgevoerd door Maud Nelissen (piano), Pamela Smits (cello) en Eeva Koskinen (viool).

Deel 2: Compilatie uit 3 films: De Man met de filmkamera (Tsjelovjek s Kino-apparatom, 1929) en Het elfde jaar (Odinnadtsatyj, 1928), reg. Dziga Vertov (1896-1954); Mat’ (De Moeder, 1926), reg. Vsevolod Pudovkin (1893-1953). Muziek uit A. Mosolov. Strijkkwartet nr.1. Uitgevoerd door het USQ (coproductie EYE). Montage: Daniel Brüggen.

Persbericht: Maud Nelissen werkt al lange tijd als pianiste bij vertoningen van stomme films, solo of met haar ensemble The Spro-ckets en is ook als componist en arrangeur actief bij het reconstrueren van oude filmmuziek. Ook bracht zij film en de oorspronkelijk daarvoor geschreven muziek weer bij elkaar. Een mooi voorbeeld daarvan is de film Rien que les heures van Alberto Cavalcanti uit 1926. De film geeft een prachtig beeld van de stad Parijs over het verloop van 24 uur. Het bestaat uit losse sfeerbeelden uit het dagelijks leven van een tijdschriftenverkoopster, een prostituee en een conciërge. De componist Yves de la Casinière schreef hier schitterende muziek bij voor pianotrio, die de beelden nauwgezet volgt en versterkt. De film wordt vertoond en de muziek voor pianotrio wordt gespeeld door Eeva Koskinen (USQ, viool), Maud Nelissen (piano) en Pamela Smits (cello).

In het tweede programmaonderdeel wordt het experiment aangegaan om een extra dimensie toe te voegen aan het Eerste Strijkkwartet van Alexan-der Mosolov. In samenwerking met het Nederlands Filminstituut (EYE) heeft het USQ een groot aantal filmbeelden uit de tijd van Mosolovs compositie bij-eengebracht en gemonteerd tot een aaneensluitend ‘sfeerbeeldverhaal’. Een compilatie van de films van Dziga VertovChelovyek s Kinoaparatom en Odinnadtsatyj (1928) en de film van Vsevolod Pudovkin, Mat worden hiervoor gemixt . Dit project is een coproductie met het EYE.  Muziek en film geven een unieke kijk op de eerste jaren van de communistische Sovjet-Unie en het Russische Futurisme.