Tags

Aleksandr Dargomyzjski (14 februari 1813 – 17 januari 1869)

Ondanks mijn pogingen om de ‘Nederlandse connencties’ van Aleksandr Dargomyzjski te achterhalen, weet ik nog steeds niet of hij Nederland tijdens zijn twee buitenlandse reizen in 1844 en 1859 aandeed. Zijn kennismaking met Belgische musici en twee bezoeken aan Brussel zijn wel gedocumenteerd. Of het buurland Nederland ook op het reisprogramma van Dargomyzjski stond, blijft nog even een vraag. Nederland moet in ieder geval deze componist van drie opera’s, vier orkestwerken, enkele pianocomposities en tienatallen liederen nog steeds ontdekken. Dat de kennismaking niet lang meer op zich zal laten wachten, bewijzen de eerste voorzichtige vermeldingen van Dargomyzjski in concertprogramma’s. 

31 maart 2012: Zemtsov Altvioolkwartet, kasteel Duivenvoorde / de Toonzetter. Programma: o.a. A. Dargomyzjski. Valse brilliante voor 4 altviolen (bew. M. Zemtsov)

►Terugblik/Vrienden van het Lied: Daniël Hermán Mostert, bariton en Sofia Vasheruk, piano (Haren, 9 oktober 2011). Ook op 12 februari 2012 in Son. Programma: o.a. Titularnyj Sovjetnik (De titulair raadsheer)

Boris Sjtokolov. Aria van de molenaar / uit opera Rusalka.

Nadezjda Oboechova. Het Eerste lied van Laura/ uit opera De stenen gast. M. Sacharov, piano (opname uit 1937).