Tags

,

César Cui (18 januari 1835-13 maart 1918)

De minst bekende van alle componisten uit het Machtige Hoopje en tijdens zijn leven al zelden uitgevoerde César Cui overleefde zijn vrienden en vijanden en was ooggetuige van de Oktober revoluitie in 1917. Behalve amateurmusicus was Cui een gerespecteerd generaal, militair ingenieur en professor, en een gevreesd muziekcriticus. Hij bezorgde de 24-jarige Rachmaninov bijna een zenuwinzinking door zijn giftige recensie op de Eerste symfonie (‘als de hel een conservatorium zou hebben, en als één van zijn begaafde leerlingen een opdracht voor een programma symfonie zou krijgen… en als hij een symfonie zou schrijven zoals de heer Rachmaninov het deed, dan zou hij met lof geslaagd zijn en de hel bewoners in verrukking gebracht hebben…’).

Voor de liedzangeres Anna El-Tour (Anna Isakovitsj; Odessa, 1890 – Amsterdam, 1954), de toekomstige zangdocente aan het conservatorium in Amsterdam (vanaf 1948) vond César Cui veel meer lovende woorden: ‘Ik ben overtuigd van Uw toekomstige uitzonderlijke successen. U hebt alles voorhanden: de stem, uitstekende scholing, zeldzame musicaliteit, een innemend temperament en, tenslotte, een uitzonderlijk declamatorisch talent’. (brief, 1909

Anna El-Tour: N.Rimski-Korsakov/A.Tolstoj. De zee schuimt niet (uit de vocale cyclus Bij de zee). Opname 1910.

Een opmerkelijk gebruik van deze opname door DJ Batman in ‘The Ghost of Anna El-Tour’ (Copyright 2011 Kutmusic Italhouse; beelden uit de film Aelita (1924) van Jakov Protazanov, Public Domain):

©OlgadeKort/RMiN, 2012.